Cinamila alkoholo
Cinamila alkoholo | ||
Plata kemia strukturo de la Cinamila alkoholo | ||
Tridimensia kemia strukturo de la Cinamila alkoholo | ||
Cinamila alkoholo trovatas en la perua balzamo. | ||
Alternativa(j) nomo(j)
| ||
Kemia formulo | C9H10O | |
CAS-numero-kodo | 104-54-1 | |
ChemSpider kodo | 21105870 | |
PubChem-kodo | 5315892 | |
Merck Index | 15,2303 | |
Fizikaj proprecoj | ||
Aspekto | senkoloraj aŭ blankaj jasmenodoraj nadloj | |
Molmaso | 134.17 g·mol-1 | |
Denseco | 1.0397g cm−3 | |
Fandpunkto | 33 °C | |
Bolpunkto | 250 °C | |
Refrakta indico | n76120{displaystyle n_{761}^{20}} 1,5819 | |
Ekflama temperaturo | 126 °C | |
Memsparka temperaturo | 396 °C | |
Acideco (pKa) | 4.46 | |
Solvebleco | Akvo:1.8 g/L | |
Mortiga dozo (LD50) | 2000 mg/kg (buŝe) | |
Sekurecaj Indikoj | ||
Riskoj | R22 R36/38 R43 | |
Sekureco | S26 S36/37 | |
Pridanĝeraj indikoj | ||
Danĝero
| ||
GHS etikedigo de kemiaĵoj[1][2] | ||
GHS Damaĝo-piktogramo | ||
GHS Signalvorto | Averto | |
GHS Deklaroj pri damaĝoj | H302, H317, H319 | |
GHS Deklaroj pri antaŭgardoj | P261, P264, P270, P272, P280, P301+312, P302+352, P305+351+338, P321, P330, P333+313, P337+313, P363, P501 | |
Escepte kiam indikitaj, datumoj estas prezentataj laŭ iliaj normaj kondiĉoj pri temperaturo kaj premo (25 °C kaj 100 kPa) |
Cinamila alkoholo estas organika kombinaĵo, senkolora aŭ blanka solido trovata sub la estera formo en la Liquidambar styraciflua, perua balzamo kaj foliaro de la cinamo. Kiam nepura ĝi trovatas kiel flava oleo kaj estas sintezebla per hidrolizo de la rezina stirakso.
Cinamata alkoholo posedas distingan odoron priskribrita kiel dolĉeca, balzama, hiacinta, pikanta, verdeca kaj uzatas en parfumfabrikado kiel odorigagento. Cinamila alkoholo okazas nature nur en etaj kvantoj, do, ĝia industria konsumo ordinare pleniĝatas per kemiaj sintezoj komencante ekde la cinamaldehido. Rozarino kaj rosavino estas glukozidoj de la cinamila alkoholo izolitaj el la Rhodiola rosea.
Enhavo
1 Sintezo
2 Reakcio
3 Literaturo
4 Vidu ankaŭ
5 Referencoj
Sintezo |
- Cinamila alkoholo estiĝas per reduktado de la cinamata aldehido en ĉeesto de aluminia izopropanolo:
Sintezo de la cinamila alkoholo |
Reakcio |
- Cinamaldehido estiĝas per agado de la cinamila alkoholo sur mangana duoksido:
Sintezo de la cinamata aldehido |
Literaturo |
- Chemicalland21
- Chemical Book
- PerfumersWorld
- InChem
Encyclopedia of Food and Color Additives, Volume 1, George A. Burdock- Issues in Dermatology and Cosmetic Medicine: 2013 Edition
Vidu ankaŭ |
- Cinamata acido
- Benzoata acido
- Natria cinamato
- Cinamataldehido
- Cinamila acetato
- Cinamila formiato
Referencoj |
↑ Carl Roth
↑ PubChem